Fødevarefremstilling og ernæring
NFOB15006U - SCIENCE
Passed: 81%, Average grade: 5.38, Median grade: 4
Description
Kurset giver en introduktion til grundlæggende problemstillinger omkring fødevarefremstilling og, hvordan fremstillingsprocessen påvirker det færdige produkts kemiske og ernæringsmæssige kvalitet.
Undervisningen veksler mellem forelæsninger, teoretiske og praktiske øvelser, samt projektarbejde. Hver projektgruppe får et projektemne, som skal belyses ved litteraturstudie og eksperimentelle forsøg.
Kurset vil indeholde følgende:
Introduktion (kursusoversigt, holdinddeling og introduktion til projektarbejde)
Fremstilling (fx varmetransmission, masse- og energibalance og termofysiske egenskaber)
Analyse (fx bestemmelse af makronæringsstoffer, tekstur og farve)
Ernæring (fx mærkningslovgivning, tilsætningsstoffer og processens indflydelse på næringsindhold)
- Projektarbejde over bundet emne vil have en videnskabelig og innovativ tilgang (idé-generering, problemformulering, litteraturstudie, eksperimentelt forsøg og udarbejdelse af projektrapport).
At den studerende får kendskab til grundlæggende principper for fødevarefremstilling og opnår en forståelse for sammenhængen mellem fødevarefremstilling og det færdige produkts kemiske sammensætning, kvalitet og ernæringsmæssige værdi.
Når kurset er færdigt forventes den studerende at have/kunne:
Viden:
- Grundlæggende kendskab til fødevarefremstillingsprocesser (fx. transport af energi og masse, og vekselvirkninger mellem proces og produkt)
- Grundlæggende kendskab til fødevareanalyse (fx. makronæringsstoffer, tekstur og farve)
- Grundlæggende kendskab til næringsindhold (fx. ingredienser, lovgivning, næringsstoffer og fødevarefremstillingens indflydelse på næringsindhold)
- Viden om innovativ tilgang i fødevarefremstilling
Færdigheder:
- Forstå energi og massebalance ved fødevareprocessering
- Beskrive produktion af en fødevare og indflydelsen på det færdige produkts kemiske sammensætning og ernæringsmæssige kvalitet
- Udføre og resultatbehandle eksperimentelle forsøg
- Formidle eksperimentelle resultater på en videnskabelig korrekt måde
Kompetencer:
- Samarbejde med medstuderende om gennemførsel og udarbejdelse af projektrapport
- Reflektere over opnåede praktiske og teoretiske resultater
Recommended qualifications
Coordinators
Nanna Roos
nro@nexs.ku.dk
Søren Balling Engelsen
se@food.ku.dk
Exam
Assignment
Written - (3h)
Course Info
Department(s)
- Food Science
- Nutrition Exercise And Sports
Workload
Lectures | 110h |
Preparation | 113h |
Practical Exercises | 16h |
Project Work | 160h |
Guidance | 10h |
Exam | 3h |
Total: 412h